Mina frösådder

 

 

Frösådder

 

Dagliljor är spännande att så själv!

På två-tre år kan du få fram en blommande planta.

Eftersom de namnsorter jag själv hade i trädgården inte var särskilt spännande att korsa har jag köpt in frö för att så. Fröerna är från korsningar gjorda i USA och är valda helt efter min egen smak, alltså mestadels sk spindlar och ufo:s.

 

Här är ett album med bilder från år 2015. Bilderna är oredigerade och inga fotografiska mästerverk, men de ger en liten bild av vad jag har frösått.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du se bilder på mina frösådder finns album från tidigare år här:

  Seedlings 2008                 Seedlings 2009              Seedlings 2010

 

Så här gör jag när jag sår:

Fröerna är ofta lite torra så de får ligga i blöt för att svälla. Jag lägger fröet i en liten plastpåse, modell ziplock, tillsätter några droppar vatten och förvarar sedan påsen i kylskåpet. Alla dagliljefrö är inte i behov av stratifiering (kylbehandling) men jag hanterar alla likadant eftersom det ger en jämnare groning. Det finns fler sätt att stratifiera dagliljefrö, tex att lägga dem i fuktig vermiculit. Det viktiga är att fröet skall ha tagit upp fukt i samband med kylbehandlingen. Ofta visar sig en liten förgrodd redan under kylbehandlingen, då år det dags att så fröet. I annat fall är 6 veckors kylbehandling tillräckligt för att få en jämn groning på fröet efter sådd.

Jag sår numera i kokosfiber, sk coir. Den har fördelen att inte attrahera sorgmyggor. Har du inga problem med ohyra kan du så i vanlig blomjord. Fröet sås ca 1 cm djupt. Ställ i rumstemperatur, optimal groningstemperatur är 22-25 C. Tilläggsbelysning behövs efter uppkomst om det är vinter eller tidig vår.

Plantera om plantorna så snart du ser rotspetsar titta ut ur krukan nertill. Dagliljor tål att gödslas ganska mycket. Plantera ut dina dagliljor på vår eller sommar, aldrig sent på hösten. De måste hinna etablera sig innan det bllir kallt i jorden.

Dagliljan.se © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use